De donderdagavond film club

Queen Kelly versus Sunset Blvd

Gepubliceerd op 20 juli 2018 om 16:29

Toen mijn broer 50 werd, leek het mijn zus en mij leuk om hem te verrassen met een dagje weg. Mijn broer en ik ondernemen regelmatig iets met elkaar, mijn zus en ik ook, maar met zijn drieën doen we dit eigenlijk nooit. Het was gelukkig niet lang zoeken naar gemeenschappelijke interesses, naast het bezoeken van festivals en concerten, kijken we alledrie graag film. Bij filmtheater Eye is er deze zomer een uitgebreid aanbod aan Billy Wilder films, een van John's favoriete regisseurs, dus ondanks het prachtige weer brachten wij de dag door in de bioscoop.

 

We hadden een enorm leuke special uitgezocht, de combinatie van de deels gerestaureerde film Queen Kelly uit 1929 en Sunset Boulevard uit 1950. Deze laatste film heb ik al eens eerder gezien, toen John en ik onze filmkijkavondjes pas waren gestart. Destijds kende ik de geschiedenis en de lading nog niet die het maken van de film moet hebben gehad voor de hoofdrolspelers, waardoor ik er nu met andere ogen naar heb gekeken. Voor de totstandkoming van Sunset Boulevard moeten we namelijk terug naar de film Queen Kelly.

 

Gloria Swanson speelde de hoofdrol in dit enorm ambitieuze project van regisseur Erich von Stroheim. De film speelt zich af in een niet nader genoemd Europees land in de 19e eeuw, en vertelt over een boosaardige koningin, haar beoogde echtgenoot prins Wolfram en Kelly, gespeeld door Gloria Swanson, een weesmeisje die met de prins, die een oogje op haar heeft, een nacht op het kasteel doorbrengt. Als de koningin de tortelduifjes betrapt, maakt ze Kelly ter schande, gooit haar uit het kasteel en sluit de prins op in de kerkers. Dan volgen er allerlei onduidelijke plotwendingen en onuitgewerkte verhaallijnen. Tijdens de opnames van deze, door Gloria Swanson mede gefinancierde film, kampte de regisseur met allerlei problemen. Ten eerste raakte de geluidsfilm meer en meer in de mode waardoor er twijfel ontstond of deze peperdure film wel goed bezocht zou gaan worden. Daarnaast was Gloria Swanson het er niet eens hoe het verhaal zich ontvouwde, ze voelde zich misleid omdat in het scenario stond dat Kelly in een "Dancehall" in Africa kwam te werken, wat gaandeweg de opnames een bordeel bleek te zijn. Toen ze vervolgens werd bespuugd met pruimtabak door een van de acteurs, besloot de Diva uit de film te stappen en ontsloeg ze Erich von Stroheim. De film verscheen in de bioscopen met de "Swanson ending", waarin de film eindigt vlak na het samenzijn met de prins waarna Kelly zelfmoord pleegt door in het water te springen. Er was echter nog veel meer gefilmd en in 1985 is de film gereconstrueerd met het resterende materiaal.

 

Na het mislukken van Queen Kelly richtte Erich von Stroheim zich op acteren en werd hij voornamelijk gevraagd als slechterik of Duitse militair, vanwege zijn Oostenrijkse komaf en zware accent. In 1943 speelde hij in de film Five Graves to Cairo, die geregisseerd werd door Billy Wilder, die eveneens van Oostenrijkse komaf was. Bekend staande voor zijn cynische gevoel van humor is daar is ongetwijfeld het enigszins sadistische zaadje gepland voor de film Sunset Boulevard, die Billy Wilder in 1950 is gaan maken. In Sunset Boulevard speelt Erich von Stroheim namelijk de butler (en zoals we later in de film ontdekken, regisseur en eerste echtgenoot) van Norma Desmond, een verlopen, krankzinnig geworden voormalige ster van geluidloze films, gespeeld door Gloria Swanson. Beiden spelen hun rol voortreffelijk en met waardigheid, ondanks de meedogenloze Billy Wilder die, waarschijnlijk met een sardonisch genoegen een bioscoop liet maken in de woning van Norma, zodat de butler haar fragmenten uit de film Queen Kelly kon vertonen, zoals te zien is in onderstaande clip.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb