De donderdagavond film club

Nanouk of the North

Gepubliceerd op 7 september 2022 om 18:46

Vooral met oude films, zoals deze uit 1922, vind ik het fascinerend om te bedenken dat deze mensen die toen leefden, gedachten en gevoelens hadden, blijdschap ervaarden en teleurgesteld raakten, vriendschappen onderhielden en liefhadden, net als wij. In dit geval was die gedachte extra fascinerend omdat deze documentaire zich richtte op een cultuur die toen nog behoorlijk geïsoleerd leefde, namelijk dat van de Inuït.

Nanook of the North is een vroege documentaire die een Inuït genaamd Nanook, bijgenaamd 'de Beer', en zijn familie volgt. Flaherty, de regisseur, had eerder een poging ondernomen om het reilen en zeilen van de Eskimo's in beeld te brengen, maar zijn originele filmnegatieven zijn achteraf onherstelbaar beschadigd. Later keerde hij nogmaals terug naar het koude Noorden en probeerde met deze film zijn vorige ervaringen te reconstrueren. Aangezien hij ditmaal bepaalde herinneringen wou recreëren en als regisseur ongetwijfeld een zeker doel voor ogen had, werden sommige gebeurtenissen in scène gezet. De Eskimo's waren bijvoorbeeld veel minder primitief dan de film doet voorstellen. Ze joegen destijds bij voorkeur met een geweer en waren meer vertrouwd met moderne technologieën zoals de grammofoon. Onder aanmoediging van de regisseur bliezen ze echter het stof van hun grootvaders' speer en keerden ze (tijdelijk) terug naar hun traditionele manier van leven. Verder is ook aan het licht gekomen dat 'Nanook' niet zijn echte naam was en dat zijn vrouwen en kinderen niet echt zijn familie waren..

Deze informatie betekent enerzijds dat je de beelden met een korrel zout moet nemen, maar neemt in geen geval alle geloofwaardigheid weg. De landschappen blijven even mooi en een aantal scènes zoals de jacht op een walrus en het bouwen van de iglo zijn absoluut noemenswaardig. Niet alles is even interessant, maar de film, gekunsteld of niet, geeft een unieke kijk in het leven van een mysterieuze groep mensen. Alles is ondanks de barslechte leefomstandigheden goed in beeld gebracht en de (nep)familie straalt een zekere charme uit. Al bij al de moeite waard.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.