De donderdagavond film club

L'Albero degli Zoccoli

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 19:00

De Klompenboom vertelt het verhaal van een aantal plattelandsfamilies uit de omgeving van Bergamo in het Noord-Italiaanse Lombardije aan het begin van de 20e eeuw. De mensen zijn heel gelovig maar krijgen desondanks wel met een aantal tegenslagen te maken. Het verhaal kabbelt rustig voort, totdat de jongste zoon uit zijn schoenen is gegroeid en er geen geld is voor nieuwe. De vader besluit daarop een stuk hout te stelen om er klompen van te maken. Als de eigenaar daar achter komt zijn de poppen aan het dansen. 

De beelden van het platteland waren prachtig geschoten. Wat waarschijnlijk vooral voor het realisme van de film zorgt is het feit dat alle rollen in de film zijn vertolkt door boeren die het dialect van Bergamo spreken (de meeste Italianen verstaan dit niet). Niemand had ook maar enige acteerervaring. Je merkt dat ook wel een beetje aan een zekere ongemakkelijkheid die voornamelijk bij de kinderen merkbaar is, maar dat was hier eigenlijk wel passend. Het slachten van de gans en het varken was vrij naar om te zien, maar het was duidelijk niet op een sensatiebeluste manier in beeld gebracht.

Een lange film, zonder echt een verhaal waar veel gebeurd, maar wel zeker de moeite waard door de sfeer, de mooie beelden en het realisme.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.