De donderdagavond film club

Plan 9 from outer space

Gepubliceerd op 25 augustus 2022 om 20:00

Deze avond keken we twee films achter elkaar: Ed Wood, en Plan 9 From Outer Space. Ed Wood vertelt het leven van de legendarische "slechtste regisseur ooit" - Edward D. Wood Jr. De film concentreert zich op de jaren '50, toen Wood films maakte als Glen or Glenda, Bride of the Monster en de film die we er na keken: Plan 9 From Outer Space. De film vertelt over zijn moeizame pogingen om geldschieters te vinden voor zijn scripts, zijn travestie en zijn vriendschap met de oude horrorster Bela Lugosi. Ik zal wel niet de enige zijn die na het zien van Ed Wood oprecht geïnteresseerd raakte in diens films. Het is leuk om te zien hoe Ed Wood, te naïef voor zijn ambitie of te ambitieus voor zijn naïviteit, gaandeweg een crew van sukkels en uitgerangeerde sterren om zich heen bouwt. Johnny Depp zet een geweldige rol neer als deze rare snuiter en het het mooiste is de relatie met Bela Lugosi, knap gespeeld door Martin Landau. Als liefhebber van oude horrorfilms kan ik er flink van genieten hoe (subliem) hij neergezet wordt. Al is het verder uiteraard een tragisch verhaal dat verteld wordt, maar tegelijkertijd wordt er een leuk kijkje achter de schermen van de pulpafdeling van Hollywood gegeven. 

En dan Plan 9 From Outer Space. Het was goed om eerst de door Tim Burtons geregisseerde biopic te kijken, alvorens te starten met deze hilarisch slechte SF-horror, anders is het niets meer dan een ongelofelijk lachwekkende serie van opeenvolgende scènes waarin van alles misgaat. Grafstenen van bordkarton die wiebelen zodra iemand langs loopt. Wieldoppen die ufo’s voorstellen en hangend aan draadjes door het beeld zweven. Ongelofelijk slechte dialogen en tenenkrommend acteerwerk. De verhalen rondom de film, waarover je meer te weten bent gekomen in de biopic, zijn boeiender dan de film zelf. Edward D. Wood Jr. (Ed voor vrienden) had eigenlijk een religieuze film moeten maken voor een groep Baptisten investeerders, maar besloot in plaats daarvan dit lowbudget verhaal op te nemen over een invasie van buitenaardse wezens die de doden opwekken - onder de -mijns inziens betere titel- 'Grave Robbers From Outer Space'. Hoofdrolspeler Bela Lugosi stierf tijdens de opnamen. Ed Wood liet zijn personage gewoon voortbestaan. Hij voegde wat privé opnamen van Lugosi aan de film toe en liet zijn rol verder invullen door een tandarts die er niet uitzag als Lugosi en bovendien vele malen groter was. Om niemand te laten merken dat het een vervanger was, moest de tandarts te allen tijde zijn cape voor zijn gezicht te houden. Probleem opgelost!

Deze film faalt op veel gebieden, maar het is overduidelijk dat er een hoop liefde in de film is gegaan. Hij probeert met een klein budget in ieder geval iets groots neer te zetten en dat lef kan je hem niet kwalijk nemen. Dat maakt, na het zien van Ed Wood, zijn films wat meer te pruimen en zelfs te ontroeren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb