De donderdagavond film club

King Kong

Gepubliceerd op 7 juli 2022 om 22:11

King Kong is de onbetwiste koning van de monsterfilms, een must-see in de filmgeschiedenis omdat het op het gebied van special effects toonaangevend was en altijd populair is gebleven, getuige de vele remakes. Het verhaaltje is simpel en een soort The Beauty and the Beast (waarbij the Beast hier het onderspit delft) Een regisseur van natuurdocumentaires krijgt een kaart in handen met daarop de locatie van het verborgen Skull Island, waar de god Kong zou leven. Na een werkloze vrouw genaamd Ann Darrow van de straat geplukt te hebben voor de hoofdrol vertrekt hij met zijn crew naar Skull Island voor opnames. Nadat de personages eenmaal zijn neergezet, gaat de film helemaal los en krijgen we haast non stop actie voorgeschoteld.

De stop-motion effecten die King Kong tot leven brengen, ogen tegenwoordig uiteraard gedateerd, maar konden mij ook nu nog bekoren. De aap beweegt wat houterig en zijn gelaatsuitdrukkingen zien er wat onbeholpen uit, maar het geduldige vakwerk zie je er goed aan af. 

De film zelf is erg prettig kijkbaar. Een avonturenfilm met spannende settings, vraatzuchtige dinosauriërs, prima personages en een behoorlijk tempo. De film kent maar weinig rustmomenten. Hectiek, rumoer en chaos beheersen de film. Is de ene dino verslagen, meldt het volgende monster zich aan. En de actrice die Ann speelt, Fay Wray maar gillen. Ook bijzonder knap hoe je snel een band met Kong krijgt omdat niet alleen de avonturiers, maar ook hij het flink te verduren heeft met alle belagers. 

Eenmaal in New York stijgen het drama en de actie hand over hand naar grote hoogte. Het is echt een geweldig verhaal en de stop motion actie (tot mijn verrassing) enorm overtuigend. De eindscene is niet voor niet nog steeds misschien wel de beroemdste scene uit 120 jaar filmgeschiedenis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb